HACCP bouw

Bouwbedrijf Bloemsma heeft zeer veel ervaring in het uitvoeren van werkzaamheden in bedrijfsomgevingen welke aan de strenge HACCP normen moeten voldoen, in de Food sector. Door de opgebouwde kennis en know-how hebben wij voor diverse klanten succesvolle oplossingen en resultaten weten te bereiken in de bestaande productieomgevingen en bij nieuwbouw projecten. Bouwbedrijf Bloemsma weet op een efficiënte wijze in producerende omgevingen toch op de juiste wijze bouwwerkzaamheden uit te voeren.

HACCP richtlijnen

HACCP, de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Bedrijven die zich bezighouden met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het voortbrengingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit controleproces, uitgaande van de Europese Unie, wil ervoor zorgen dat het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met zo weinig mogelijk risico op besmetting.

HACCP en hygiëne zijn bijna onafscheidelijk. HACCP is een norm voor een goede hygiëne. Het HACCP-systeem vindt haar oorsprong in de ruimtevaart. In de ruimtevaartprogramma’s was het noodzakelijk om voedsel te bezitten dat veilig was om op te eten.

HACCP is geen tastbare handleiding met voorschriften, maar een systeem dat op 7 principes gebaseerd is. Bedrijven moeten dit systeem toespitsen op hun eigen situatie. Ze geven daarbij zelf aan waar en in welke fase van de productie- en/of distributieprocessen er gevaren voor de gezondheid van de consumenten zouden kunnen ontstaan. Ook leggen zij vast welke maatregelen er genomen worden om bedreiging van de gezondheid van de consument te voorkomen, welke controles uitgevoerd worden en wat de resultaten zijn.

Kortom: HACCP is een preventief systeem dat door bedrijven zelf moet worden uitgevoerd. Door de gezondheidsrisico’s in bereidings- en behandelingsprocessen op te sporen en deze vervolgens beheersbaar te maken, wordt de veiligheid van het product verhoogd.

Uitvoeringsmogelijkheden

Er is een groot scala aan oplossingen voor detail afwerkingen binnen de HACCP bouwwijze, te denken aan:

  • Wand- en dakpanelen uitvoeren middels foodsafe coating
  • Deursystemen uitgevoerd als handmatig of automatisch geheel foodsafe afwerking
  • Grote schuifdeuren en automatische roldeuren geheel foodsafe afwerking
  • Vloerafvoeren welke HACCP verantwoord zijn schoon te maken en houden
  • Afwerkingen van naden, kieren en bredere openingen middels zetwerk met foodsafe coating en hoekprofielen
  • Afwerkingen van naden en kieren middels schimmelwerende kit
  • Hoekaasluitingen tussen wanden en vloeren middels betonplinten en foodsafe afwerking
  • Hoekafwerking tussen stalen kolommen en profielen middels hoekprofielen e.d.
  • Schimmelwerende en goed afneembaar schilderwerk- en saussystemen